Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Csillagtípusok
 A Ti rendszeretek
 Színképvonalak
 Azonosítás
 Más típusok
 Otthoni projektek

Egyéb színképtípusok

Az eddig használt színképtípusokat (OBAFGKM) a XX. század elején fejlesztették ki. Az utóbbi tíz évben megjelent a távcsöveknek egy új generációja. Ezek közé tartozik a Hubble Űrtávcső, a hatalmas Keck teleszkópok Hawaii szigetén, a Gemini North és a Gemini South, a Very Large Telescope Chilében, a Subaru teleszkóp, és sok másik. Az ezekben a távcsövekben használt CCD kamerák érzékenységében is drámai fejlődés ment végbe. Ezek az eredmények lehetővé tették a csillagászoknak, hogy új típusú csillagokat fedezzenek fel, amelyek nem illenek a hagyományos színképtípusok egyikébe sem.

A C típusú, vagy széncsillagok szokatlanul gazdagok szénben. Távcsövön keresztül gyönyörű, mélyvörös színük van. Azért tűnnek vörösnek, mert felszínükön a számos szénvegyület a fényük kék részét nagyrészt elnyeli. Az alábbi kép egy az SDSS által talált C típusú csillag spektrumát mutatja.

A teljes mérethez kattints a képre

Az L és T típusú csillagok hidegebbek, kisebbek és halványabbak, mint az M típusú csillagok. Általában nagyon halványak és nehéz megtalálni őket, és nehéz felvenni a spektrumukat.

A W típusú, vagy Wolf-Rayet csillagok olyan forróak, mint az O típusúak, de erős emissziós vonalaik vannak, a csillagot körülvevő gázfelhők miatt.

Az S típusú csillagok nagyon ritkák. Hasonlóak az M típusúakhoz, kivéve abban, hogy a titán-oxid helyett cirkónium-oxid és lantán-oxid szerepel.

A legtöbb csillag, amit megfigyelünk, a hagyományos színképtípusok valamelyikébe tartozik. Néha mégis belefuthatunk az itt felsorolt szokatlan típusok valamelyikébe. Minden csillag spektruma egyedi, akárcsak az emberi ujjlenyomat. Ha egy csillag közel van két típus határához, nehéz lehet a spektrumra ránézve klasszifikálni.

5. gyakorlat. Az Object Explorer segítségével vizsgáld meg a 282/51658 Plate, 345 Fibert. Ez a csillag egy C típusú széncsillag. Milyen színképvonalak vannak jelen? Vannak olyan színképvonalak, amiket nem tudsz azonosítani a korábban szerepelt táblázatok segítségével?

6. gyakorlat. Ismételd meg az 5. gyakorlatot a 282/51658 Plate, 370 Fiber objektummal. Ez egy szubtörpe csillag. Mi a színképtípusa (ha sikerül klasszifikálni)?

10. gyakorlat. Nézd meg az alábbi csillagokat. Ezek a csillagok érdekes, nehezen osztályozható spektrummal rendelkeznek. Amint láthatod, nem mindegyik csillag illik szépen a klasszifikációs rendszerünkbe!

Milyen abszorpciós vonalak vannak jelen? Illeszkednek valamelyik osztályunkba? Ha nem, miben térnek el? (Köszönet Amanda Bauernek)

Plate Fiber

293/51689

185

293/51689

220

352/51694

242