Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Csillagtípusok
 A Ti rendszeretek
 Színképvonalak
 Azonosítás
 Más típusok
 Otthoni projektek

Csillagok színképtípusának azonosítása

Nos, mit gondolsz, milyen típusú csillag volt? A csillag rendelkezett az összes hidrogénvonallal, ami a B, A és F típusokra szűkíti lehetőségeinket. Csakhogy szerepeltek héliumvonalak is, ez tehát kizárja a B típust. A csillagban volt ionizált kalcium (a H és K vonalak), amelyek jellemzőek az F típusú csillagokra. Tehát a csillag egy F típusú csillag. Az általad azonosított spektrumú csillag a jobb oldalon látható. (A képen két csillag látható, az általad azonosított a nagyobbnak látszó, baloldalt alul.)

Amint láthatod, a színképtípusok azonosítása olyan, mint egy logikai feladvány.

Most rajtad a sor, hogy magad próbáld meg a csillagok színképtípusait azonosítani.

2. gyakorlat . Használd az Object Explorer eszközt az alábbi táblázatban szereplő csillagok spektrumának megtekintéséhez. Kattints a Fiber számokra, majd az Object Explorer-ben a "Spektrumra".

Plate

Fiber

266/51630

483

294/51986

623

266/51630

394

297/51959

316

266/51630

344

273/51957

391

282/51658

527

281/51614

398

268/51633

66

310/51990

178

Osztályozd a csillagokat a spektrumuk alapján (megjegyzés: az objektumok közül egy vagy kettő "csillag" helyett "huh"-ként van megjelölve. Ezeket az objektumokat azóta csillagként azonosították, és meghatározták a színképtípusukat). Néhány színképtípus szerepelhet többször is, ugyanakkor lehetnek olyan típusok is, amelyekhez egy csillag sem tartozik. Légy óvatos... némelyik színképtípust nehéz megkülönböztetni a másiktól!

3. gyakorlat . A Plate Böngésző eszköz segítségével válassz ki kb. egy tucat csillagot a SkyServer adatbázisból. Válassz ki egy plate-et, majd klikkelj az egyik "csillag" linkre, hogy lásd a csillag spektrumát.

Állapítsd meg az egyes csillagok színképtípusát. A mintád valószínűleg túl kicsi ahhoz, hogy biztosan találj minden típushoz csillagot, de bármikor választhatsz további csillagokat.

4. gyakorlat . Készítsetek a táblán egy hisztogramot, amely az osztályból mindenkinek a 3. feladathoz tartozó adatait tartalmazza. Az egyes "rekeszek" az egyes színképtípusokat jelöljék (OBAFGKM). Amikor elkészítitek az osztály hisztogramját, minden négyzetet jelöljetek meg a csillag plate és fiber számával. Ennek több célja is van. Egyrészt, hogy ne számoljatok kétszer egy csillagot, ha két csoport ugyanazt a csillagot analizálta. Annak is van esélye, hogy egy csillagot két csoport is megvizsgált, és eltérő típusba sorolták azt. Ebben az esetben kérjetek meg egy harmadik személyt, hogy bírálja el az eredményeket. Melyik típusú csillagok a leggyakoribbak? Milyen típusú csillagok a legritkábbak?

7. kérdés Talán feltűnt, hogy az O típusú csillagok ritkák, különösen az SDSS adatbázisban. Mit gondolsz, miért látunk ilyen keveset ezekből?

8. kérdés . Találtatok olyan csillagot, amelyik egyik színképtípusba sem illik? Ha igen, mik voltak a jellemzői?