Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Csillagtípusok
 A Ti rendszeretek
 Színképvonalak
 Azonosítás
 Más típusok
 Otthoni projektek

Otthoni projektek

Az Object Explorer és a Plate Böngésző eszközökkel csillagok ezreinek spektrumához férhetsz hozzá. A SkyServer adatbázis némelyik csillaga nem illeszthető könnyedén egyik színképtípusba sem.

A SkyServer SQL Keresés eszközével is találhatsz bizonyos színképvonalakkal rendelkező, vagy az ég adott részén elhelyezkedő csillagokat. Erről többet találsz az interaktív Adatkeresés leírásban.

Mostanra képes vagy a színképtípusok használatával végrehajtani egy aktuális csillagászati kutatómunkát. Itt következik néhány lehetséges, egyedül végigcsinálható projekt. Próbáld meg ezek valamelyikét megcsinálni, vagy eszelj ki egy másik kérdést, amire a csillagok színképtípusba sorolásával szeretnél választ kapni.

8. gyakorlat. Keress egy csillaghalmazt az adatbázisban. Osztályozd a halmaz csillagait. Észreveszel valamilyen határozott mintát, tendenciát a színképtípusokban?

9. gyakorlat. Az SDSS elsősorban a Tejút síkjától távol vizsgálódik. Ennek ellenére az általa feltérképezett ég némely része nagyon közel helyezkedik el a galaxis síkjához. Észreveszel valamilyen különbséget, hogy milyen típusú csillagokat találsz az ég különböző részein?

A projektet tervezte Robert Sparks

Kérdések? Megjegyzések? Javaslatok? Írd meg E-mailben.