Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Galaxisok
 Osztályozás
 Hubble hangvilla
 Jellemzők
 Halmazok
 Elkülönítés
 Spektrumok
 Ütközések
 Végkövetkeztetés

Az Androméda galaxis
Copyright NOAO/AURA/NSF
(http://www.noao.edu/image_gallery/)

Galaxisok

A huszadik százas elején komoly vita folyt a csillagászok között. A vita tárgyai halvány, pamacsszerű objektumok voltak, melyeket "nebuláknak", azaz ködöknek hívtak. Néhány csillagász szerint a ködök csillaghalmazok voltak saját galaxisunkon belül. Mások hatalmas, távoli csillagcsoportosulásnak vélték őket, melyek akár a Tejútrendszer méreteit is meghaladhatják.

Végül 1924-ben Edwin Hubble amerikai csillagásznak sikerült megmérnie az (akkori nevén) Androméda-köd távolságát. A Földtől való távolságára több mint 2 millió fényévet kapott. Ez volt az első felismert galaxis.

Hubble felfedezése alapjaiban változtatta meg a Világegyetemről alkotott képünket. Az addig ismert hatalmas távolságok, amik a csillagokat választották el egymástól, eltörpültek a galaxisok közötti felfoghatatlan távolságok mellett. Az Univerzum hirtelen sokkal nagyobb helynek bizonyult, mint valaha is gondoltuk.

Az SDSS égtérkép idáig közel 50 millió galaxist talált. Ebben a fejezetben megismerkedünk ezekkel a galaxisokkal: hogyan osztályozzuk őket, mik a lényeges tulajdonságaik, és hogyan fejlődnek a csillagászok szerint.